Άρθρα

Μεσογειακή διατροφή και μακροζωία

Μεσογειακή διατροφή και μακροζωία
30-06-2021

Οι άνθρωποι που ακολουθούν συστηματικά τη μεσογειακή διατροφή,
έχουν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν παραπάνω χρόνια,
σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη διαπίστωσε για πρώτη φορά ότι η συγκεκριμένη διατροφή σχετίζεται με αυξημένο μήκος των τελομερών
(ή τελομεριδίων) των χρωμοσωμάτων, ενός βασικού βιοδείκτη για το προσδόκιμο ζωής.

Οι ερευνητές της σχολής δημόσιας υγείας του πανεπιστήμιου Harvard και του νοσοκομείου Brigham and Women’s
της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Immaculata De Vivo,
που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal",
ανέλυσαν δείγματα αίματος από περίπου 4.700 υγιείς γυναίκες και, παράλληλα, εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες τους.

Η ανάλυση έδειξε ότι όσες γυναίκες έκαναν μεσογειακή διατροφή, είχαν μακρύτερα τελομερή από τις υπόλοιπες.
Τα τελομερή είναι επαναλαμβανόμενα τμήματα του DNA, που βρίσκονται στις άκρες των χρωμοσωμάτων
(όπως οι πλαστικές άκρες στα κορδόνια των παπουτσιών) και σταδιακά
καθώς τα κύτταρα διαιρούνται όλο και περισσότερο- μικραίνουν με το πέρασμα της ηλικίας.

Όσο ταχύτερα μικραίνουν τα τελομερή, τόσο πιο γρήγορη είναι η γήρανση ενός οργανισμού,
ενώ το αντίθετο συμβαίνει όταν τα τελομερή φθείρονται αργά. Το στρες, η χρόνια φλεγμονή,
η παχυσαρκία και το κάπνισμα είναι παράγοντες που επιταχύνουν τη συρρίκνωση των τελομερών.

Η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί σε πολλές άλλες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και οι οποίες
αναδεικνύουν τα πολλαπλά οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία, όπως την μείωση του κινδύνου
για καρδιά και καρκίνο και γενικότερα για πρόωρο θάνατο.
Όπως είπε η Immaculata De Vivo, «τα ευρήματα μας έδειξαν πως η υγιεινή διατροφή γενικά αυξάνει το μήκος των τελομερών.
Όμως η πιο έντονη συσχέτιση παρατηρήθηκε στις γυναίκες εκείνες που ακολουθούν την μεσογειακή διατροφή».
Μάλιστα, ακόμη και μικρές αλλαγές στη διατροφή, στην κατεύθυνση της μεσογειακής δίαιτας,
φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στο μήκος των τελομερών.

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο,
ξηρούς καρπούς και πλήρη δημητριακά, μέτρια ποσότητα ψαριών και γαλακτοκομικών,
λίγα κορεσμένα λίπη και τακτική αλλά με μετρό κατανάλωση αλκοόλ, ιδίως κόκκινου κρασιού μαζί με το φαγητό.

Σε ένα συνοδευτικό άρθρο στο ίδιο ιατρικό περιοδικό,
ο καθηγητής Peter Nilsson από το Lund University της Σουηδίας,
επισημαίνει πως η μεσογειακή διατροφή θεωρείται πλέον σήμερα ο ακρογωνιαίος λίθος
-από πλευράς διαιτητικών συμβουλών- για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Δεν αποκλείει επίσης ότι γενετικοί παράγοντες που κληρονομούνται,
εμπλέκονται στο πως και πόσο αντιδρούν τα τελομερή (και κατ' επέκταση το προσδόκιμο ζωής)
στη διατροφή κάθε ανθρώπου.

Διαβάστε επίσης...