Άρθρα

Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της Κορωνέικης ποικιλίας ελιάς

Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της Κορωνέικης ποικιλίας ελιάς
22-05-2014

  Η Κορωνέικη ποικιλία καλύπτει περίπου το 60% - 65% της ελληνικής παραγωγής και βρίσκεται κυρίως σε ελαιώνες "παραδοσιακής καλλιέργειας". Η Κορωνέικη ποικιλία όμως συναντάται και σε πληθώρα άλλων χωρών κυρίως σε Ιταλία, Ισπανία και Αυστραλία λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του δένδρου αλλά και του παραγόμενου ελαιόλαδου. 
   Το πλούσιο χαρακτηριστικό και σταθερό οργανοληπτικό προφίλ, με την βασική προϋπόθεση ότι τηρούνται οι σωστές πρακτικές από τον ελαιώνα μέχρι το ελαιοτριβείο και την αποθήκευση, είναι γνώριμο για την Κορωνέικη ποικιλία. 
Ειδικότερα, στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται από την συγκεκριμένη ποικιλία, οι τρείς θετικές ιδιότητες (φρουτώδης, πικρή και πικάντικη) κατατάσσονται συνήθως στις μέτριες εντάσεις ενώ μπορεί να συναντήσουμε "έντονες" και σπανιότερα "απαλές". 
   Στο οργανοληπτικό προφίλ της ποικιλίας, ανάλογα και με την επίδραση παραγόντων, μπορούμε να ανιχνεύσουμε από λουλούδια, μέχρι πράσινο αμύγδαλο, κόκκινα φρούτα, φύλλα ελιάς, ακόμα και νότες από βανίλια, ξηρούς καρπούς, βασιλικό και εσπεριδοειδή. 
Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί καταναλωτές και επαγγελματίες έχουν εξοικειωθεί με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και την σύνδεσή τους  με το γενικότερο ποιοτικό προφίλ του ελαιόλαδου με αποτέλεσμα αυτή η εξοικείωση να έχει οδηγήσει σε αυξημένες απαιτήσεις για αναβαθμισμένο οργανοληπτικό προφίλ, αλλά ταυτόχρονα και σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό.
  Στόχος πάντα θα πρέπει να είναι η παραγωγή ελαιόλαδου με καθαρό, φυσικό, αλλά και ισορροπημένο οργανοληπτικό προφίλ. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ορισμένοι παράγοντες πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν, όπως:

1) Κλιματικές συνθήκες

2) Πρακτικές καλλιέργειας 

3) Η κατάσταση του ελαιόκαρπου αλλά και η ωρίμανση του κατά την συγκομιδή 

4) Ορθές πρακτικές κατά την συγκομιδή και την μεταφορά του ελαιόκαρπου

5) Περιοχή ελαιώνα

6) Συνθήκες ελαιοποίησης (καθαριότητα, εξοπλισμός, θερμοκρασίες, χρήση νερού, έλεγχος οξειδώσεων και ζυμώσεων)

Διαβάστε επίσης...