Άρθρα

Τι είναι η μεσογειακή διατροφή;

Τι είναι η μεσογειακή διατροφή;
11-06-2013

Ήταν ήδη γνωστό από καιρό ότι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες της μεσογείου
(χαρακτηριστικά στην Κρήτη, την νότιο Ιταλία, την Βόρειο Αφρική)
και που η διατροφή τους βασίζεται στο ελαιόλαδο και μεγάλες
ποσότητες λαχανικών και φρούτων παρουσιάζουν πολύ σπανιότερα
στεφανιαία νόσο από ότι άνθρωποι που ζουν στη βόρεια Ευρώπη και την
Αμερική όπου η διατροφή τους περιλαμβάνει περισσότερα ζωικά λίπη.

Πολλές συζητήσεις γίνονται διεθνώς για τις επιδράσεις της μεσογειακής δίαιτας.
Κυρίως γιατί θεωρείται ότι δρα ευεργετικά έναντι καρδιακών παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος.
Στο συμπέρασμα μάλιστα αυτό οδηγήθηκαν αρχικά ξένοι ερευνητές
από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και όχι από τις χώρες της μεσογείου,
όπως θα περίμενε ίσως κανείς .ας δούμε όμως αναλυτικότερα:

* τι είναι η μεσογειακή δίαιτα
* ποια είναι τα χαρακτηριστικά της και
* τι μπορεί να περιμένει κάνεις από αυτή

Τον Ιανουάριο του 1993 η σχολή δημόσιας υγείας του harvard university
εκπόνησε επιδημιολογική μελέτη για να εξηγήσει τα πολύ χαμηλότερα ποσοστά
καρδιακών νοσημάτων (ειδικότερα της στεφανιαίας νόσου) σε χώρες της
μεσογείου από αυτά στην Αμερική. Οι μελέτες αφορούσαν τον πληθυσμό της Κρήτης,
της νότιας Ιταλίας και της Βόρειας Αφρικής και οδήγησαν στη συσχέτιση των σχετικά
χαμηλών ποσοστών στεφανιαίας νόσου με τη δίαιτα των πληθυσμών της μεσογείου.

Αν και πιο πριν (από το 1960) είχαν γίνει παρόμοιες μελέτες,
στην περίπτωση αυτή έγινε δυνατή η αποτύπωση των συμπερασμάτων στην πυραμίδα
της μεσογειακής διατροφής. Αυτή η δίαιτα είναι η λεγομένη μεσογειακή δίαιτα.
Τα χαρακτηριστικά της είναι: 
Αφθονία τροφών φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, πατάτες, δημητριακά και όσπρια. Λάδι ελιάς ως βασικό έλαιο, που αντικαθιστά όλα τα αλλά λίπη και έλαια όπως βούτυρο, μαργαρίνη κλπ καθημερινή λήψη μικρών ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το τυρί και το γιαούρτι. Κατανάλωση ψαριού και πουλερικών σε εβδομαδιαία βάση (όχι καθημερινά). Αυγά το πολύ μέχρι 4 την εβδομάδα (να σημειωθεί ότι στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στο μαγείρεμα). Κατανάλωση ζάχαρης (που υπάρχει βέβαια στα γλυκά) σε εβδομαδιαία βάση (όχι καθημερινά). "κόκκινο" κρέας (μοσχάρι, χοιρινό κτλ) μόνο λίγες φορές το μήνα. Φυσική δραστηριότητα (περπάτημα, κίνηση γενικότερα) στο επίπεδο που συντηρεί την αίσθηση καθημερινής υγείας και ευεξίας. Λογική κατανάλωση κρασιού (συνήθως με τα γεύματα 1-2 ποτηράκια του κρασιού).

Διαβάστε επίσης...