Άρθρα

Σοκολάτα με Ελαιόλαδο για την Υγεία των Αγγείων

Σοκολάτα με Ελαιόλαδο για την Υγεία των Αγγείων
   Μια μικρή μαύρη σοκολάτα εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο, κάθε μέρα, μπορεί να βελτιώσει την υγεία του ενδοθηλίου των αγγείων. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από μικρή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας (European Society of Cardiology, 2017 Congress).

Ο κύριος ερευνητής της μελέτης Dr Rossella Di Stefano (University of Pisa, Italy), προτείνει ότι μπορεί να γίνει μια υγιεινή συνήθεια, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με συγκέντρωση 70% κακάο. Η ευεργετική δράση της μαύρης σοκολάτας οφείλεται κυρίως στις μεγάλες συγκεντρώσεις από πολυφαινόλες. Υπολογίζεται ότι ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας, περιέχει πολυφαινόλες, που αντιστοιχούν σε 2 ποτήρια κρασί, ή 1 ποτήρι πράσινο τσάι.

   Το παρθένο ελαιόλαδο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία των αγγείων. Περιέχει επίσης και μεγάλη ποσότητα πολυφαινολών. Ο συνδυασμός των δύο, μαύρης σοκολάτας και ελαιόλαδου, ήταν ένα στοίχημα για τους ερευνητές.

Δημιούργησαν μια σοκολάτα με τα δύο αυτά συστατικά, η γεύση της οποίας είναι πολύ ικανοποιητική. Σκοπός τους ήταν να ελέγξουν την επίδραση της στην υγεία των αγγείων, σε ένα πρωτόκολλο διάρκειας ενός μηνός.

Η μελέτη για την σοκολάτα με ελαιόλαδο

   Στην μελέτη συμμετείχαν 14 άνδρες και 12 γυναίκες, που ζούσαν στην Τοσκάνη. Η μέση ηλικία τους ήταν 51 ετών και ο δείκτης μάζας σώματος 29kg/m2 . Όλα τα άτομα είχαν 3 παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου. Οι παράγοντες κινδύνου που μοιράζονταν, οι συμμετέχοντες ήταν παχυσαρκία, οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση και κάπνισμα.

Ο δείκτης υγείας του ενδοθηλίου των αγγείων, που επιλέχθηκε να μετρηθεί, ήταν το επίπεδο των ενδοθηλιακών προγονικών κυττάρων (EPC). Τα EPC είναι κύτταρα που σχετίζονται με την επιδιόρθωση των βλαβών του ενδοθηλίου. Ο αριθμός των EPC καθορίζει την υγεία των αγγείων και η συγκέντρωση τους μειώνεται, όταν συνυπάρχουν παράγοντες κινδύνου, για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η μέτρηση των EPC έγινε με την μέθοδο κυτταρομετρίας ροής και μετρήθηκαν έμμεση δείκτες τους (CD133+/KDR+/CD34+ antigens).

   Επιπρόσθετα οι ερευνητές μέτρησαν στα ούρα, με μια τεχνική που ονομάζεται proton nuclear magnetic resonance (1H-NMR), 4 μεταβολίτες που σχετίζονται με την δράση των παραγόντων κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου. Αυτοί ήταν η καρνιτίνη, υδροξυιππουρικό, L-τυροσίνη και φαινυλαλανίνη.

Τα άτομα που συμμετείχαν κατανάλωναν καθημερινά 40 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας 70%, εμπλουτισμένη με 10% λάδι ελιάς. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί σημαντικά το επίπεδο των προγενετικών ενδοθηλιακών κυττάρων. Ταυτόχρονα, μειώθηκαν οι δύο από τους τέσσερις μεταβολίτες των ούρων, της καρνιτίνης και του 2-υδροξυιππουρικού κατά 14% και 22%, αντίστοιχα.

   Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Για να βγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα όμως, θα χρειαστούν μεγαλύτερες μελέτες σε αριθμό ατόμων και σε διάρκεια.

Πηγή: www.rigopoulosdimitrios.gr 

Διαβάστε επίσης...