Σπιτικό ψωμί στη γάστρα

Σπιτικό ψωμί στη γάστρα
Ζύμες

Υλικά 

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια μαγιά ξερή
1 κ.γλ. ζάχαρη
2 κ.γλ. αλάτι
4 κ.σ. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο "Lof"
3 κούπες νερό

 

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά μέχρι να γίνει ομοιόμορφη ζύμη.
Σκεπάζουμε το μπολ με ένα καπάκι και το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον. 
Η ζύμη θα φουσκώσει στο ψυγείο οπότε θα πρέπει να την έχετε βάλει σε αρκετά μεγάλο μπολ με μπόλικο ελεύθερο χώρο.
Αφού η ζύμη μείνει 12 ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο μας, την βγάζουμε από το ψυγείο και θα δούμε ότι έχει ακόμα μια υγρασία.
Γι' αυτό, απλώνουμε λίγο αλεύρι σε ένα πάγκο και ζυμώνουμε τη ζύμη ίσα-ίσα για να γίνει στεγνή.
Δεν χρειάζεται ζύμωμα πάνω από 2-3 λεπτά.
Στη συνέχεια, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 250° C και βάζουμε μέσα μια κενή γάστρα καπακωμένη για να κάψει καλά.
Η γάστρα δεν χρειάζεται ούτε λάδωμα ούτε κάτι άλλο.
Φτιάχνουμε με τη ζύμη μας ένα μεγάλο καρβέλι (ή δυο μικρότερα καρβέλια ή όπως αλλιώς θέλουμε) και το βάζουμε μέσα στη γάστρα.
Κλείνουμε τη γάστρα και αφήνουμε το ψωμί μας να ψηθεί στους 250° C για 35-40 λεπτά.
Δεν ανοίγουμε το φούρνο στο χρόνο αυτό για να μην χαθεί η θερμότητα.
Μετά από 40 λεπτά περίπου, αφαιρούμε το καπάκι από τη γάστρα και θα πρέπει να δούμε ότι έχει αρχίσει να παίρνει χρώμα.
Αφήνουμε το ψωμάκι μας να ψηθεί χωρίς καπάκι για ακόμα 10-15 λεπτά για να φτιάξει τραγανή κόρα.
Το ψωμί τώρα πρέπει να είναι έτοιμο. Θα το καταλάβετε από το κλασικό χρώμα που θα έχει αποκτήσει η κόρα του.
Για σιγουριά, με ένα μαχαιράκι το τρυπάμε κάθετα και βλέπουμε στη λάμα του μαχαιριού αν έχει ακόμα υγρασία (δεν πρέπει να έχει).