Χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο με λεμόνι

Μία απλή αλλά πεντανόστιμη χριστουγεννιάτικη συνταγή που μπορεί να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού σας.

Υλικά

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε το κοτόπουλο από τις φτερούγες και τα φτερά και το πλένουμε.
  • Κάνουμε δύο τρύπες στο δέρμα και στις δύο πλευρές κοντά στα μπουτάκια του κοτόπουλου και τα βάζουμε μέσα στην τρύπα.
  • Βουρτσίζουμε το κοτόπουλο με 2-3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο "Λιόλαδο Σαβουιδάκης" αλάτι και πιπέρι μέσα και έξω.
  • Πλένουμε και καθαρίζουμε την φλούδα από το λεμόνι και το τοποθετούμε στο πίσω μέρος του κοτόπουλου.
  • Το τοποθετούμε σε ένα ταψί.
  • Προσθέτουμε τον επιτραπέζιο λευκό ξηρό οίνο "Άσπρο Πάτο", αλείφουμε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο "Λιόλαδο Σαβουιδάκης" και χυμό από το άλλο λεμόνι.
  • Προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα μυρωδικά.
  • Κόβουμε σε μικρά κομμάτια 50 γρ. βούτυρο και τα βάζουμε στην κορυφή του κοτόπουλου.
  • Βάζουμε το κοτόπουλο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά.
  • Μετά τα πρώτα 30-35 λεπτά γυρίζουμε αναπόδα το κοτόπουλο πάνω και το αλείφουμε με τη σάλτσα που έχει μεσα στο ταψί.
  • Όταν ροδίσουν από όλες τις πλευρές, το αφαιρούμε από το φούρνο και σερβίρουμε με σαλάτα.