Τι είναι το σώμα του κρασιού

Το σώμα του κρασιού δεν αφορά στο σχήμα του αλλά στην αίσθηση που αφήνει στο στόμα μας.
Το σώμα του κρασιού χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: ελαφρύ σώμα, μέτριο σώμα και γεμάτο σώμα.
Ένας καλός τρόπος για να καταλάβεις την διαφορά είναι να σκεφτείς την αίσθηση
που σου αφήνει στο στόμα το άπαχο γάλα, το πλήρες γάλα και η κρέμα γάλακτος.

Ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στο σώμα ενός κρασιού,
ένας από τους κύριους παράγοντες είναι το αλκοόλ.
Έτσι, αν ξέρουμε την περιεκτικότητα σε αλκοόλ του κρασιού που πίνουμε, μπορούμε να καταλάβουμε τι σώμα έχει.

Το ιξώδες του κρασιού είναι υπεύθυνο για τη βαριά ή ελαφριά αίσθηση που έχουμε στο στόμα όταν πίνουμε.
Το ιξώδες είναι ένα φυσικό μέγεθος που χαρακτηρίζει την εσωτερική τριβή ενός ρευστού,
μας δείχνει δηλαδή την αντίσταση που παρουσιάζει το ρευστό κατά τη ροή του.
Η αντίσταση η οποία παρουσιάζει ένα ρευστό στην μετακίνηση ενός μέρους του σε σχέση με ένα άλλο μέρος του
είναι το ιξώδες. Το ιξώδες είναι αυτός ο όρος που μάθαμε στην Χημεία,
ο οποίος χρησιμοποιείται για να ορίσει πόσο εύκολα ένα υγρό
ανταποκρίνεται στη (π.χ. το νερό είναι λιγότερο ιξώδες από το μέλι και κινείται πιο εύκολα).
Ένα κρασί που περιέχει περισσότερο αλκοόλ, γίνεται πιο παχύρρευστο
(δηλ. γίνεται βαρύτερο και έτσι το αισθανόμαστε πιο γεμάτο στο στόμα μας ).
Ένα βαρέως ιξώδες κρασί έχει γεμάτο σώμα και ένα χαμηλού ιξώδους κρασί έχει ελαφρύ σώμα.

Γενικοί κανόνες

Το κρασί που έχει περιεκτικότητα κάτω από 12,5% αλκοόλ
(το ποσοστό αλκοόλης θα πρέπει πάντα να αναγράφεται στην ετικέτα του κρασιού)
λέμε ότι έχει ελαφρύ σώμα. Αυτό συμβαίνει συνήθως με τα λευκά κρασιά που τα θεωρούμε τραγανά και αναζωογονητικά.

Το κρασί που έχει περιεκτικότητα μεταξύ 12,5% και 13,5% αλκοόλ θεωρείται μετρίου σώματος κρασί.

Τέλος, κάθε κρασί με αλκοόλ άνω του 14% θεωρείται ότι έχει γεμάτο σώμα.

Πολλά γεμάτα κρασιά, λόγω της συμπύκνωσης τους, νοιώθεις ότι τα μασάς,
ενώ ελαφριά κρασιά που προορίζονται για καθημερινή κατανάλωση,
τα αισθάνεσαι σαν νερό και έτσι δεν σου δημιουργούν γρήγορα την αίσθηση του κορεσμού.

Πηγή