Σουβλάκια λαχανικών με σως

Σουβλάκια λαχανικών με σως

Υλικά


Για τα σουβλάκια

2 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
4 κολοκύθια μέτρια
12 λευκά μανιτάρια μέτρια
1 τομάτα σφιχτή
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 πράσινη πιπεριά κέρατο
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
3 κ.σ. Ποπ Μεσσαρά Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο "Golden Creta Σαβουιδάκης"
1 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
Χυμό μισού λεμονιού
1 κ.γλ. ρίγανη
1 ιδέα κύμινο τριμμένο
Αλάτι χονδρό
12 μεταλλικά σουβλάκια ή
12 ξύλινα σουβλάκια μουλιασμένα 15΄ σε νερό

Για τη sauce

1 γιαούρτι 2% 200 γρ.
1 σκελίδα σκόρδο - χωρίς την πράσινη ουρίτσα
1/4 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
4-5 φύλλα φρέσκο δυόσμο
1 κ.γλ. μουστάρδα κοινή
1 κ.γλ. ξίδι ή χυμό λεμονιού
1 ιδέα κύμινο τριμμένο
Αλάτι

 

Εκτέλεση

Πλένουμε τα λαχανικά.
Κόβουμε μελιτζάνες και κολοκύθια σε χονδρές φέτες.
Αλατίζουμε μέσα σε σουρωτήρι για μισή ώρα.
Κόβουμε στα 4 το κρεμμύδι και ξεχωρίζουμε τους χιτώνες.
Κόβουμε και ξεσποριάζουμε την τομάτα και κόβουμε 12 κομμάτια.
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε άκοπα.
Κόβουμε και βγάζουμε τους σπόρους από τις πιπεριές και κόβουμε 12 κομμάτια.
Όταν ιδρώσουν οι χυμοί μελιτζάνας και κολοκυθιού από το αλάτι, ξεπλένουμε γρηγορά με νερό.
Βάζουμε σε γυάλινο σκεύος όλα τα κομμένα λαχανικά και ρίχνουμε από πάνω Ποπ Μεσσαρά Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο "Golden Creta Σαβουιδάκης", ξίδι, ρίγανη, λεμόνι, αλάτι και κύμινο.
Αφήνουμε να μαριναριστούν μισή ώρα τουλάχιστον.
Περνάμε τα λαχανικά εναλλάξ στα σουβλάκια και ανάβουμε το grill ή τη θράκα.
Ψήνουμε 15΄-20΄ από κάθε πλευρά αλείβοντας περιοδικά με τη μαρινάδα που περίσσεψε.
Σερβίρουμε με λεμόνι και τη σως.
Βάζουμε σκόρδο και γιαούρτι στο μουλτι και χτυπάμε να λιώσει το σκόρδο.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε ελάχιστα ώστε η πιπεριά και ο δυόσμος να φαίνονται.
Φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.