Σουβλάκια λαχανικών με σως

Υλικά
Για τα σουβλάκια
• 2 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
• 4 κολοκύθια μέτρια
• 12 λευκά μανιτάρια μέτρια
• 1 τομάτα σφιχτή
• 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
• 1 πράσινη πιπεριά κέρατο
• 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
• 3 κ.σ. Ποπ Μεσσαρά Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο "Golden Creta Σαβουιδάκης"
• 1 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
• Χυμό μισού λεμονιού
• 1 κ.γλ. ρίγανη
• 1 ιδέα κύμινο τριμμένο
• Αλάτι χονδρό
• 12 μεταλλικά σουβλάκια ή
• 12 ξύλινα σουβλάκια μουλιασμένα 15΄ σε νερό
Για τη sauce
• 1 γιαούρτι 2% 200 γρ.
• 1 σκελίδα σκόρδο - χωρίς την πράσινη ουρίτσα
• 1/4 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
• 4-5 φύλλα φρέσκο δυόσμο
• 1 κ.γλ. μουστάρδα κοινή
• 1 κ.γλ. ξίδι ή χυμό λεμονιού
• 1 ιδέα κύμινο τριμμένο
• Αλάτι
Εκτέλεση
• Πλένουμε τα λαχανικά.
• Κόβουμε μελιτζάνες και κολοκύθια σε χονδρές φέτες.
• Αλατίζουμε μέσα σε σουρωτήρι για μισή ώρα.
• Κόβουμε στα 4 το κρεμμύδι και ξεχωρίζουμε τους χιτώνες.
• Κόβουμε και ξεσποριάζουμε την τομάτα και κόβουμε 12 κομμάτια.
• Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε άκοπα.
• Κόβουμε και βγάζουμε τους σπόρους από τις πιπεριές και κόβουμε 12 κομμάτια.
• Όταν ιδρώσουν οι χυμοί μελιτζάνας και κολοκυθιού από το αλάτι, ξεπλένουμε γρηγορά με νερό.
• Βάζουμε σε γυάλινο σκεύος όλα τα κομμένα λαχανικά και ρίχνουμε από πάνω Ποπ Μεσσαρά Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο "Golden Creta Σαβουιδάκης", ξίδι, ρίγανη, λεμόνι, αλάτι και κύμινο.
• Αφήνουμε να μαριναριστούν μισή ώρα τουλάχιστον.
• Περνάμε τα λαχανικά εναλλάξ στα σουβλάκια και ανάβουμε το grill ή τη θράκα.
• Ψήνουμε 15΄-20΄ από κάθε πλευρά αλείβοντας περιοδικά με τη μαρινάδα που περίσσεψε.
• Σερβίρουμε με λεμόνι και τη σως.
• Βάζουμε σκόρδο και γιαούρτι στο μουλτι και χτυπάμε να λιώσει το σκόρδο.
• Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε ελάχιστα ώστε η πιπεριά και ο δυόσμος να φαίνονται.
• Φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.