Λαχανικά ογκρατέν στο φούρνο

Λαχανικά ογκρατέν στο φούρνο

Υλικά 

• 1.200 γρ λαχανικά αρεσκείας σας (πατάτες, καρότα, κολοκύθια, πιπεριές, κουνουπίδι, μπρόκολο) σε χοντρά κομμάτια
• 1 κύβο λαχανικών
• 3 κ.σ. βούτυρο
• 3 κ.σ. αλεύρι
• 2 1/3 φλ. τσ. γάλα
• 1 1/2 κ.σ. μουστάρδα
• Άνηθο, μαϊντανό, βασιλικό, θυμάρι, ψιλοκομμένα
• 360 γρ. γραβιέρα πικάντικη ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη
• Αλάτι πιπέρι
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο "Lof" για άλειμμα του ταψιού

Εκτέλεση

• Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C και λαδώνετε με ελαιόλαδο ένα πυρίμαχο σκεύος που να χωράει τα λαχανικά προτίμησής σας.
• Καθαρίζετε τα λαχανικά τα κόβετε σε μέτρια κομμάτια και τα βράζετε για 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό, μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει το κύβο λαχανικών. 
• Τα βγάζετε, τα σουρώνετε και τα στρώνετε στο λαδωμένο ταψί. Τα αλατίζετε μετά από δοκιμή, τα περιχύνετε με λίγες κ.σ. επιπλέον ελαιόλαδο, ανακατεύετε και αφήνετε στην άκρη το ταψί.
• Σε μικρή κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, λιώνετε το βούτυρο. Με μια κίνηση προσθέτετε το αλεύρι το οποίo ανακατεύετε ζωηρά να ενσωματωθεί με το βούτυρο. Αφαιρείτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε σταδιακά, λίγο λίγο, το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
• Ξαναβάζετε τη κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να βράσει η σάλτσα και να πήξει. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε στο μείγμα τη μουστάρδα, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά αρεσκείας σας, αλάτι πιπέρι και το 1/3 της τριμμένης γραβιέρας και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν.
• Ρίχνετε τη κρέμα πάνω από τα λαχανικά, τα περιχύνετε καλά και πασπαλίζετε παντού με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο το πυρέξ και ψήνετε το φαγητό για 30 λεπτά στο προθερμασμένο φούρνο. Ξεσκεπάζετε και ψήνετε για άλλα 20-25 λεπτά μέχρι να ψηθούν καλά τα λαχανικά και ροδοκοκκινίσει το τυρί.