Χοιρινό λεμονάτο με πατάτες

Υλικά
• 2,5 κιλά χοιρινό μπούτι, χωρίς κόκαλο
• 1 κιλό πατάτες baby, βρασμένες
• 2 λεμόνια
• 10 κλ. φρέσκο θυμάρι
• 70 γρ. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο "Lof"
• 50 γρ. μουστάρδα καυτερή
• 50 γρ. μέλι
• 1 κ.γλ. κύμινο
• Πιπέρι
• 3 κύβους λαχανικών
• 125 γρ. μέλι
• 50 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
Εκτέλεση
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
• Χτυπάμε στο multi τη μουστάρδα, το μέλι, το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο "Lof", το κύμινο, μπόλικο πιπέρι, τους κύβους λαχανικών και αφήνουμε στην άκρη.
• Στον πάγκο εργασίας μας απλώνουμε το μπούτι από την «κακή» πλευρά.
• Κόβουμε στη μέση (το ανοίγουμε) όχι μέχρι το τέρμα σαν να θέλουμε να σχηματίσουμε έναν φάκελο.
• Χαράσσουμε το κρέας για να ρουφήξει την μαρινάδα μας.
• Ρίχνουμε τη μαρινάδα μέσα στη τσέπη που σχηματίσαμε και φροντίζουμε να πάει παντού. Ότι μείνει μπορούμε να το αλείψουμε εξωτερικά.
• Με έναν σπάγκο δένουμε το κρέας μας περιμετρικά σε αρκετά σημεία ώστε να μείνει σταθερό κατά το ψήσιμο και να έχει ωραίο σχήμα.
• Τοποθετούμε το κρέας μας σε ένα ταψάκι που σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
• Σε αυτό το σημείο μπορούμε να αφήσουμε το κρέας μας να μαριναριστεί στο ψυγείο μέχρι και 24 ώρες.
• Ψήνουμε στον φούρνο για 3 ώρες.
• Λίγο πριν τις 3 ώρες ετοιμάζουμε τις πατάτες και το γλάσο μας.
• Βάζουμε ένα τηγάνι να καίει σε μέτρια φωτιά.
• Πατάμε ελαφρά με το χέρι μας τις ήδη βρασμένες πατάτες και τις προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο "lof".
• Σοτάρουμε ώστε να πάρουν χρώμα και από τις δυο πλευρές.
• Προσθέτουμε το θυμάρι, σβήνουμε με τον χυμό από τα λεμόνια και αφαιρούμε από την φωτιά.
• Βγάζουμε το χοιρινό από τον φούρνο, αφαιρούμε την λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες.
• Σε ένα μπολ βάζουμε το μέλι με τη μαύρη ζάχαρη, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό στα 800 watt.
• Βγάζουμε τη μεμβράνη από το γλάσο και ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
• Κόβουμε τον σπάγκο από το χοιρινό μας, χαράσσουμε με ένα μαχαιράκι και περιχύνουμε με το γλάσο.
• Τοποθετούμε ξανά στον φούρνο στους 200° C στον αέρα για 20-25 λεπτά.
• Σερβίρουμε περιχύνοντας με το ζουμί που έχει μείνει μέσα στο ταψί μας.