Σούπα με γλυκιά κολοκύθα

Σούπα με γλυκιά κολοκύθα

Υλικά 

•      1½ κιλό κίτρινη κολοκύθα
•      1 κ.σ. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο "Lof"
•      1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
•      800 ml νερό ή ζωμό κότας ή κρέατος
•      500 ml φρέσκο γάλα
•      1 κ.σ. βούτυρο
•      1 πρέζα μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
•      αλάτι
•      πιπέρι
•      200 γραμ. γραβιέρα (η μισή τριμμένη η άλλη μισή κομμένη σε καρέ)
•      300 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι

 

Εκτέλεση

Για την κολοκυθόσουπα βελουτέ, κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες.
Αφαιρούμε σπόρους και ίνες με μαχαίρι.
Λαδώνουμε με πινέλο τη βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 240° C για 30 λεπτά, στις αντιστάσεις.
Σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 15΄, να μαλακώσει.
Ρίχνουμε το ζωμό και το γάλα και βράζουμε.
Με κουτάλι βγάζουμε την ψημένη κολοκύθα από τη φλούδα, ρίχνουμε τα κομμάτια στα υγρά που βράζουν, σιγοβράζουμε για 15΄.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.
Την πολτοποιούμε με το μίξερ χειρός .
Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τους κύβους της γραβιέρας.
Ανακατεύουμε, τη βάζουμε σε σουπιέρα ή σερβίρουμε σε ζεστά μπολ.
Βάζουμε γιαούρτι στο κέντρο κάθε μπολ, πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα.