Άρθρα

Μεσογειακή διατροφή και νόσος του Πάρκινσον

Μεσογειακή διατροφή και νόσος του Πάρκινσον
 
  Σύμφωνα με νέα έρευνα η μεσογειακή διατροφή μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον καθώς επιστήμονες του Πανεπιστήμιου Μπρίτις Κολόμπια στο Βανκούβερ του Καναδά, μελέτησαν γυναίκες που ακολουθούσαν την μεσογειακή διατροφή - η οποία πρόσφατα χαρακτηρίστηκε για άλλη μια φορά ως η καλύτερη στον κόσμο - καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της νόσου έως και 17,4 χρόνια και ως 8,4 χρόνια για τους άνδρες.
  Οι ερευνητές μελέτησαν δύο διατροφές: την μεσογειακή και την δίαιτα MIND, οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοιες, εστιάζοντας στα λαχανικά, όσπρια, θαλασσινά, ελαιόλαδο και περιορισμένη κατανάλωση κρασιού. 
Παράλληλα και οι δύο δίαιτες ενθαρρύνουν την ελάχιστη κατανάλωση μεταποιημένων και τηγανισμένων τροφίμων, το κόκκινο κρέας, κατεργασμένα σιτηρά, πρόσθετα σάκχαρα και κορεσμένα λίπη.
  Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες αποκόμισαν τα περισσότερα οφέλη από τη δίαιτα MIND, ενώ η μεσογειακή διατροφή είχε μεγαλύτερη θετική επίδραση στους άνδρες.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συσχέτιση δεν σημαίνει αιτιώδη συνάφεια και οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπάρχουν περιορισμοί στη μελέτη, αλλά είναι ενθουσιασμένοι από τα ευρήματα.
"Η μελέτη δείχνει ότι τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον έχουν σημαντική καθυστέρηση στην εμφάνιση των συμπτωμάτων εάν το φαγητό τους ταιριάζει απόλυτα με τη μεσογειακή διατροφή" είπε η Δρ Σίλκι Απελ-Κρέσουελ του Ερευνητικού Κέντρου Pacific Parkinson.
  Πρόσθεσε μάλιστα ότι, «Υπάρχει έλλειψη φαρμάκων για την αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον στο σύνολο της, ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτά τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η διατροφή θα μπορούσε ενδεχομένως να καθυστερήσει την εμφάνιση της».
Τέλος, να σημειωθεί ότι η διατροφή MIND έχει συνδεθεί με την πρόληψη του Αλτσχάιμερ και της άνοιας στο παρελθόν, αλλά η νέα μελέτη είναι η πρώτη έρευνα σχετικά με την επίδραση της σε εκείνους με νόσο του Πάρκινσον.

Πηγή:www.huffingtonpost.gr/

Διαβάστε επίσης...