Χοιρινό λεμονάτο με πατάτες

Πεντανόστιμη συνταγή που θα κλέψει την παράσταση στο τραπέζι σας.

Υλικά

  • 2,5 kg χοιρινό μπούτι, χωρίς κόκαλο
  • 1 κιλό πατάτες baby, βρασμένες
  • 2 λεμόνια
  • 10 κλ. φρέσκο θυμάρι
  • 70 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο "Lof"
  • 50 γρ. μουστάρδα καυτερή
  • 50 γρ. μέλι
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • πιπέρι
  • 3 Maggi κύβους λαχανικών
  • 125 γρ. μέλι
  • 50 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη


Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
  • Χτυπάμε στο μούλτι τη μουστάρδα, το μέλι, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο "Lof", το κύμινο, το ξύσμα, μπόλικο πιπέρι, τους κύβους λαχανικών και αφήνουμε στην άκρη.
  • Στον πάγκο εργασίας μας απλώνουμε το μπούτι από την «κακή» πλευρά.
  • Κόβουμε στη μέση (το ανοίγουμε) όχι μέχρι το τέρμα σαν να θέλουμε να σχηματίσουμε έναν φάκελο.
  • Χαράσσουμε το κρέας για να ρουφήξει την μαρινάδα μας.
  • Ρίχνουμε τη μαρινάδα μέσα στη τσέπη που σχηματίσαμε και φροντίζουμε να πάει παντού. Ότι μείνει μπορούμε να το αλείψουμε εξωτερικά.
  • Με έναν σπάγκο δένουμε το κρέας μας περιμετρικά σε αρκετά σημεία ώστε να μείνει σταθερό κατά το ψήσιμο και να έχει ωραίο σχήμα.
  • Τοποθετούμε το κρέας μας σε ένα ταψάκι που σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
  • Σε αυτό το σημείο μπορούμε να αφήσουμε το κρέας μας να μαριναριστεί στο ψυγείο μέχρι και 24 ώρες.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 3 ώρες.
  • Λίγο πριν τις 3 ώρες ετοιμάζουμε τις πατάτες και το γλάσο μας.
  • Βάζουμε ένα τηγάνι να καίει σε μέτρια φωτιά.
  • Πατάμε ελαφρά με το χέρι μας τις ήδη βρασμένες πατάτες και τις προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο "Lof".
  • Σοτάρουμε ώστε να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
  • Προσθέτουμε το θυμάρι, σβήνουμε με τον χυμό από τα λεμόνια και αφαιρούμε από την φωτιά.
  • Βγάζουμε το χοιρινό από τον φούρνο, αφαιρούμε την λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το μέλι με τη μαύρη ζάχαρη, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό στα 800 Watt.
  • Βγάζουμε τη μεμβράνη από το γλάσο και ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Κόβουμε τον σπάγκο από το χοιρινό μας, χαράσσουμε με ένα μαχαιράκι και περιχύνουμε με το γλάσο.
  • Τοποθετούμε ξανά στον φούρνο στους 200° C στον αέρα για 20-25 λεπτά.
  • Σερβίρουμε περιχύνοντας με το ζουμί που έχει μείνει μέσα στο ταψί μας.