Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φακελάκια μαγιά ξερή
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- 2 κουταλάκια αλάτι
- 4 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο "Lof"
- 3 κούπες νερό
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπωλ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά μέχρι να γίνει ομοιόμορφη ζύμη.
- Σκεπάζουμε το μπωλ με ένα καπάκι και το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον.
- Η ζύμη θα φουσκώσει στο ψυγείο οπότε θα πρέπει να την έχετε βάλει σε αρκετά μεγάλο μπωλ με μπόλικο ελεύθερο χώρο.
- Αφού η ζύμη μείνει 12 ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο μας, την βγάζουμε από το ψυγείο και θα δούμε ότι έχει ακόμα μια υγρασία.
- Γι' αυτό, απλώνουμε λίγο αλεύρι σε ένα πάγκο και ζυμώνουμε τη ζύμη ίσα-ίσα για να γίνει στεγνή.
- Δεν χρειάζεται ζύμωμα πάνω από 2-3 λεπτά.
- Στη συνέχεια, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 250 βαθμούς και βάζουμε μέσα μια κενή γάστρα καπακωμένη για να κάψει καλά.
- Η γάστρα δεν χρειάζεται ούτε λάδωμα ούτε κάτι άλλο.
- Φτιάχνουμε με τη ζύμη μας ένα μεγάλο καρβέλι (ή δύο μικρότερα καρβέλια ή όπως αλλιώς θέλουμε) και το βάζουμε μέσα στη γάστρα.
- Κλείνουμε τη γάστρα και αφήνουμε το ψωμί μας να ψηθεί στους 250 βαθμούς για 35-40 λεπτά.
- Δεν ανοίγουμε το φούρνο στο χρόνο αυτό για να μην χαθεί η θερμότητα.
- Μετά από 40 λεπτά περίπου, αφαιρούμε το καπάκι από τη γάστρα και θα πρέπει να δούμε ότι έχει αρχίσει να παίρνει χρώμα.
- Αφήνουμε το ψωμάκι μας να ψηθεί χωρίς καπάκι για ακόμα 10-15 λεπτά για να φτιάξει τραγανή κόρα.
- Το ψωμί τώρα πρέπει να είναι έτοιμο. Θα το καταλάβετε από το κλασικό χρώμα που θα έχει αποκτήσει η κόρα του.
- Για σιγουριά, με ένα μαχαιράκι το τρυπάμε κάθετα και βλέπουμε στη λάμα του μαχαιριού αν έχει ακόμα υγρασία (δεν πρέπει να έχει).