Σουβλάκια λαχανικών με σως

Αν τα παιδιά σας δεν είναι λάτρεις των λαχανικών κάντε τα να αλλάξουν γνώμη με τα πολύχρωμα σουβλάκια λαχανικών στη σχάρα. Πεντανόστιμα και πολύ θρεπτικά!

Υλικά

Για τα Σουβλάκια

  • 2 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
  • 4 κολοκύθια μέτρια
  • 12 λευκά μανιτάρια μέτρια
  • 1 ντομάτα σφιχτή
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • 1 πράσινη πιπεριά κέρατο
  • 1 κόκκινη πιπεριά τ. Φλωρίνης
  • 3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο "Λιόλαδο Σαβουιδάκης"
  • 1 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
  • χυμό μισού λεμονιού
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 ιδέα κύμινο τριμμένο
  • αλάτι χονδρό
  • 12 μεταλλικά σουβλάκια ή
  • 12 ξύλινα σουβλάκια μουλιασμένα 15΄ σε νερό
  • Για τη σως
  • 1 γιαούρτι 2% 200 γρ.
  • 1 σκελίδα σκόρδο - χωρίς την πράσινη ουρίτσα
  • 1/4 κόκκινη πιπεριά τ. Φλωρίνης
  • 4-5 φύλλα φρέσκο δυόσμο
  • 1 κ.γ. μουστάρδα κοινή
  • 1 κ.γ. ξίδι ή χυμό λεμονιού
  • 1 ιδέα κύμινο τριμμένο
  • αλατι


Εκτέλεση

  • Πλένουμε τα λαχανικά
  • Κόβουμε μελιτζάνες και κολοκύθια σε χονδρές φέτες
  • Αλατίζουμε μέσα σε σουρωτήρι για μισή ώρα.
  • Κόβουμε στα 4 το κρεμμύδι και ξεχωρίζουμε τους χιτώνες.
  • Κόβουμε και ξεσποριάζουμε την τομάτα και κόβουμε 12 κομμάτια.
  • Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και αφήνουμε άκοπα.
  • Κόβουμε και βγάζουμε τους σπόρους από τις πιπεριές και κόβουμε 12 κομμάτια.
  • Όταν ιδρώσουν οι χυμοί μελιτζάνας και κολοκυθιού από το αλάτι, ξεπλένουμε γρήγορα με νερό.
  • Βάζουμε σε γυάλινο σκεύος όλα τα κομμένα λαχανικά και ρίχνουμε από πάνω εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο "Λιόλαδο Σαβουιδάκης", ξίδι, ρίγανη, λεμόνι, αλάτι και κύμινο.
  • Αφήνουμε να μαριναριστούν μισή ώρα τουλάχιστον.
  • Περνάμε τα λαχανικά εναλλάξ στα σουβλάκια και ανάβουμε το γκριλλ ή τη θράκα.
  • Ψήνουμε 15΄-20΄ από κάθε πλευρά αλείβοντας περιοδικά με τη μαρινάδα που περίσεψε.
  • Σερβίρουμε με λεμόνι και τη σώς.
  • Βάζουμε σκόρδο και γιαούρι στο μούλτι και χτυπάμε να λιώσει το σκόρδο.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε ελάχιστα ώστε η πιπεριά και ο δυόσμος να φαίνονται.
  • Φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.