Σούπα με γλυκιά κολοκύθα

Βελούδινη γεύση με υπέροχα αρώματα ιδανική για τις κρύες μέρες που πλησιάζουν!

Υλικά

  • 1½ κιλό κίτρινη κολοκύθα
  • 1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο "Λιόλαδο Σαβουιδάκης"
  • 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 800 ml νερό ή ζωμό κότας ή κρέατος
  • 500 ml φρέσκο γάλα
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 200 γραμ. γραβιέρα (η μισή τριμμένη
  • η άλλη μισή κομμένη σε καρέ)
  • 300 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι


Εκτέλεση

  • Για την κολοκυθόσουπα βελουτέ, κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες.
  • Αφαιρούμε σπόρους και ίνες με μαχαίρι
  • Λαδώνουμε με πινέλο τη βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα
  • Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 240οC για 30 λεπτά, στις αντιστάσεις.
  • Σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 15΄, να μαλακώσει.
  • Ρίχνουμε το ζωμό και το γάλα και βράζουμε.
  • Με κουτάλι βγάζουμε την ψημένη κολοκύθα από τη φλούδα, ρίχνουμε τα κομμάτια στα υγρά που βράζουν, σιγοβράζουμε για 15΄
  • Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.
  • Την πολτοποιούμε με το μίξερ χειρός .
  • Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τους κύβους της γραβιέρας.
  • Ανακατεύουμε, τη βάζουμε σε σουπιέρα ή σερβίρουμε σε ζεστά μπολ.
  • Βάζουμε γιαούρτι στο κέντρο κάθε μπολ, πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα.