Καρυδόπιτα με ελαιόλαδο και μέλι

Νοστιμότατο γλυκό με υπέροχα αρώματα και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο "Λιόλαδο Σαβουιδάκης". Σίγουρα δε θα μπορέσετε να φάτε μόνο ένα κομμάτι!

Υλικά για την καρυδόπιτα

  • αλεύρι σιταριού για όλες τις χρήσεις, 120γρ
  • αλεύρι σιταριού ολικής αλέσεως 60γρ
  • καρύδια αλεσμένα σε σκόνη, 100γρ
  • ξύσμα λεμονιού, 1 λεμόνι
  • σόδα μαγειρική, 1 κουταλάκι
  • αλάτι, 1/2 κουταλάκι
  • κανέλα τριμμένη, 1/2 κουταλάκι
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο "Λιόλαδο Σαβουιδάκης", 1/2 φλυτζάνι
  • μέλι θυμαρίσιο ¼ φλυτζανιού
  • γάλα, 1/4 φλυτζανιού
  • αυγά, 3
  • καρύδια χοντροκομμένα για το σερβίρισμα

Υλικά για το σιρόπι

  • νερό, 1 φλυτζάνι
  • μέλι, 3/4 φλυτζανιού ή 1/2 φλυτζάνι για λιγότερο γλυκιά γεύση
  • ξυλάκι κανέλας, 1/2 ξυλάκι
  • γαρύφαλλο, 2 - 3 καρφάκια
  • φλούδα λεμονιού, 1/2 λεμόνι
  • χυμό λεμονιού, 1 κουταλιά

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  • Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το αλεύρι, τα καρύδια, το ξύσμα λεμονιού, τη σόδα, την κανέλα και το αλάτι.
  • Σε ένα δεύτερο βαθύ σκεύος ανακατεύουμε καλά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο "Λιόλαδο Σαβουιδάκης" με το μέλι.
  • Προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά και ανακατεύουμε ξανά.
  • Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στερεά και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μίγμα μας.
  • Στρώνουμε τη φόρμα με αντικολλητικό χαρτί.
  • Ρίχνουμε το μίγμα για την καρυδόπιτα στη φόρμα.
  • Ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά ή μέχρι να βάλουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο και να βγει στεγνό.
  • Προσοχή δεν ανοίγουμε το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος για τα πρώτα 20 λεπτά.
  • Αφού ολοκληρωθεί το ψήσιμο, αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει.
  • Με ένα καλαμάκι ή ένα μαχαίρι, κάνουμε τρύπες στην καρυδόπιτα για να απορροφηθεί καλύτερα το σιρόπι
  • Για το σιρόπι, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, το νερό, το μέλι, τα μπαχαρικά, τη φλούδα και το χυμό λεμονιού
  • Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.
  • Περιχύνουμε με το σιρόπι
  • Αφήνουμε την καρυδόπιτα να απορροφήσει καλά το σιρόπι.
  • Την ξεφορμάρουμε και την πασπαλίζουμε με χοντροκομμένα καρύδια.